De Zuivelschuur

Waar komt de melk vandaan?

Zelf hebben we alleen hobbyvee, waaronder ook Brandrode runderen voor begrazing, maar we melken niet. Voor de beste zuivel heb je ook de beste melk nodig. Op een kilometer afstand van de Zuivelschuur ligt de boerderij van familie van Bree, zij hebben een melkveebedrijf en leveren weidemelk. 

De Mulliehoeve

In 1998 namen Toon en Ans van Bree de melkveehouderij aan de Goord Verbernedijk in Someren-Eind  van zijn ouders over. Ondertussen zit ook de oudste zoon Teun mee in het bedrijf en is de melkstal onlangs helemaal vernieuwd. Het bedrijf kan er weer jaren tegenaan. De hele familie is boer in hart en nieren. Voordat de huidige melkstal klaar was, molken ze 2x per dag zo'n 3 uur achter elkaar. En dat natuurlijk elke dag, 365 dagen per jaar.


Ook nu wordt nog machinaal gemolken, dus niet met een robot: zo kunnen de koeien tussen de melkbeurten gemakkelijk de wei in. Als het tenminste niet te slecht weer is, want dán geven de koeien er de voorkeur aan om lekker binnen te blijven.


De liefde van de familie voor de koeien en melkveehouderij  én mijn liefde voor het ambachtelijk bereiden van zuivel heeft gezorgd voor een prachtige samenwerking!

De melk

Wanneer ik kaas of andere zuivelproducten ga maken, haal ik in de ochtend als eerste de melk op. Deze wordt direct in mijn zuivelruimte gebruikt om te verwerken.


Als ik kaas maak, pasteuriseer ik eerst de melk. Deze wordt op een zo laag mogelijke temperatuur gepasteuriseerd (65°C). Zo krijg ik een smaakvolle én veilige kaas!


Kaas die in de fabriek gemaakt wordt, is gemaakt van melk van verschillende bedrijven bij elkaar. Omdat ik kaas maak van één boerderij, is iedere kaas weer uniek! Ook omdat de samenstelling van het voer gedurende de seizoenen verandert en de koeien vanaf de lente ook vers gras krijgen.


Alle overige zuivelproducten worden ook verhit, omdat dit  nodig is voor het bereidingsproces.

Wil je weten welke zuivelproducten je bij de Zuivelschuur kunt kopen, kijk dan op deze pagina:

Producten
Share by: